De stille maatschap

  • Pieter Willems
    Advocaat | Tuerlinckx Tax Lawyers  
  • Level: geavanceerd 
  • 2 uur  
  • 2 weken
Write your awesome label here.
INFO 
Prijs incl. BTW
  • Duurtijd webinar: 2 uur
  • Attest beschikbaar

Haar mindere bekendheid volgt waarschijnlijk uit haar grootste troef: absolute discretie

De stille maatschap is als vennootschapsvorm in de praktijk wat ondergesneeuwd geraakt. Onterecht, want het gaat om een zeer nuttig en polyvalent vehikel. Haar mindere bekendheid volgt waarschijnlijk uit haar grootste troef: absolute discretie. De stille maatschap opereert via een werkend vennoot die optreedt in eigen naam. Derden hebben geen idee dat zij handelen met een stille maatschap. Daarnaast zorgt de stille maatschap ook voor de nodige bescherming voor de stille vennoten. Zij zijn slechts beperkt aansprakelijk ten belope van hun inbreng.

De toepassingen van de stille maatschap zijn door haar hoge flexibiliteit legio. Vastgoedontwikkeling, successieplanning, vermogensbeheer, beleggingsclubs, joint-ventures en het structureren van intra-groepstransacties zijn maar enkele voorbeelden. Doordat de stille vennoten passief op de achtergrond blijven, is er voor natuurlijke personen bovendien nog een mooie bonus: zij kunnen onder bepaalde voorwaarden de vermogenswinsten uit de stille maatschap belastingvrij realiseren. Het is wel steeds alert blijven dat de fiscale regels worden gerespecteerd. Op vennootschapsrechtelijk vlak zijn er nagenoeg geen dwingende bepalingen voor winstverdeling. Voor de fiscaliteit daarentegen zal dit steeds moeten getoetst worden aan de wetten van de marktconformiteit (de theorie van de abnormale goedgunstige voordelen).

Dit seminarie vangt aan met een schets van de belangrijkste kenmerken van de stille maatschap. Daarna bespreken we de hete hangijzers en opportuniteiten op fiscaal vlak. In een laatste deel zal aan de hand van een concrete casus het praktische toepassingsgebied van de stille maatschap worden aangetoond.